Șase recomandări ale alergologilor europeni pentru perioada pandemiei

Academia Europeană pentru Alergie și Imunologie Clinică (EAACI) a publicat șase recomandări pentru managementul alergiilor și imunodeficiențelor pediatrice în contextul pandemiei de COVID-19, pe baza datelor și dovezilor disponibile.

Infecția cu noul coronavirus pare să fie adesea mai puțin gravă în cazul copiilor, iar rata mortalității este mai scăzută în rândul acestora decât în rândul adulților, însă motivul nu este clar.

Alergiile preexistente nu sunt considerate în prezent un factor de risc pentru COVID-19, spre deosebire de astm.

  1. Deoarece copiii prezintă un risc mai scăzut în contextul pandemiei, EAACI recomandă alergologilor să controleze simptomele acestora și să se asigure că pacienții respectă recomandările medicale privind igiena și distanțarea, pentru a reduce la minimum riscul de infectare.
  2. Deși nu toate formele de astm au o componentă alergică, într-o perioadă în care alergiile de sezon devin tot mai frecvente, este deosebit de important ca alergologii să se asigure că pacienții își controlează simptomele de astm, deoarece, necontrolate, acestea reprezintă un risc sporit de dezvoltare a unei forme mai grave de infecție COVID-19.
  3. Simptomele inițiale ale alergiilor de sezon pot fi confundate cu cele ale unei gripe ușoare, ale unei răceli sau chiar ale COVID-19. Ca atare, EAACI le recomandă alergologilor să nu piardă din vedere acest fapt și, deși nu este cazul să devină exagerat de suspicioși, este important să urmărească posibilitatea unei infecții cu noul coronavirus în cazul pacienților alergici.
  4. În lipsa vreunei dovezi că tratamentele pentru alergii sporesc riscurile de infecție COVID-19 sau că pot determina dezvoltarea unei forme mai severe a bolii, EAACI le recomandă alergologilor să continue tratamentul pacienților conform ghidurilor. Singura excepție o reprezintă terapiile biologice, deoarece această clasă de medicamente scade imunitatea și, astfel, sporește riscul de infectare cu COVID-19. EAACI adaugă că un control adecvat al bolilor alergice poate diminua indirect riscul de infecție, prin reducerea numărului de vizite ale pacienților la medic.
  5. Ținând cont că în prezent COVID-19 se răspândește cu repeziciune în toată lumea, documentul EAACI afirmă că un număr tot mai mare de persoane, inclusiv copii care suferă de alergii, riscă să se contamineze. Deși în prezent nu există dovezi care să sugereze că ar exista un risc de infecție mai mare pentru copiii cu boli alergice ale căilor respiratorii care fac imunoterapie, recomandările se pot modifica pe baza unor noi date.
  6. Pacienții cu imunodeficiențe prezintă un risc mai mare de infecție cu virusuri respiratorii și trebuie să urmeze recomandările publicate la nivel național pentru a reduce riscurile. Acestora li se recomandă să evite exacerbările bolii, prin continuarea tratamentelor curente și menținerea legăturii cu alergologul, pentru a se asigura că orice simptome clinice pot fi evaluate și investigate rapid.

 

 

Referinta

Brough HA et al. Managing childhood allergies and immunodeficiency during the respiratory virus epidemics – the 2020 COVID-19 pandemic. Pediatr Allergy Immunol 2020; Apr 22. doi: 10.1111/pai.13262. Online ahead of print.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*