Cum să ne ferim de Iarba pârloagelor

August este luna în care explodează rinita alergică la polen de ambrozie în regiunea de Nord Vest a României

Bolile respiratorii alergice induse de polen, rinita alergică, conjunctivita alergică şi astmul bronşic sunt afecţiuni cronice cu impact social mare în întreaga lume, existând numeroase dovezi epidemiologice privind creşterea incidenţei şi prevalenţei acestora în ultimele două decade.

Prevalenţa alergiei la polen este estimată în prezent la puţin peste 40% în populaţia generală, afectând 80 – 90% din copiii cu astm bronşic şi 40 – 50% din adulţii astmatici. Costurile totale ale alergiei la polen, cuantificate în număr de zile de concediu medical, scăderea productivităţii la locul de muncă şi a randamentului şcolar, numărul de prezentări la medicul alergolog sau în serviciile de urgenţă, precum şi costul medicamentelor utilizate sunt extrem de ridicate.

Ambrosia artemisifoliia sau iarba pârloagelor așa cum este cunoscută în limbajul cotidian, este mai frecvent întâlnită pe continentul nord american şi cauzează în special rinoconjunctivită alergică (nas înfundat, senzație de mâncărime la ochi, lăcrimare, ochi roșii, strănut, rinoree). În Europa sensibilizarea la ambrozie în populația generală este în jur de 2.5%, dar aceasta este semnificativ crescută în unele regiuni cum ar fi Ungaria, Valea Rhonului, Italia de Nord, unde poate afecta un procent mult mai mare. În Europa însă se constată o creştere a prevalenţei sensibilizării la polen de Ambrosia, în special în regiunea Central Sudică a Europei, dar și în Europa de Vest (Germania și Olanda). Deşi sunt plante care polenizează tot anul, vârful de polenizare se înregistrează la sfârşitul lunii iulie şi în august, putându-se prelungi până în septembrie sau chiar octombrie în ţările nordice.

Un studiu efectuat în perioada 2013-2015 în regiunea de NV a României a arătat că pacienții cu rinită alergică la ambrozie sunt mai frecvent întâlniți în regiunea de NV (jud. Satu Mare), comparativ cu centrul țării (jud. Cluj). De altfel studiile recente au arătat că cea mai mare rată de expunere la polenul de ambrozie este raporată de două țări vecine, Ungaria și Ucrania. Aproximativ un sfert din acești pacienți au prezentat manifestări de alergie doar la polenul de ambrozie, în sezonul august-septembrie, în timp ce ceilalți pacienți care aveau și alte sensibilizări (la alte polenuri, acarieni) au avut manifestări și în alte perioade ale anului, dar acestea s-au agravat în sezonul de polen de ambrozie. În ambele regiuni au dominat formele severe de rinită alergică, însă acestea au fost mai frecvent întâlnite în zonele urbane, cu poluare atmosferică mai mare.  De asemenea în zona centrală unde s-au observat formele mai severe de rinită alergică, pacienții au prezentat mai frecvent și manifestări de conjunctivită (ochi roșii, lăcrimare, senzație de mâncărime la ochi) sau/și astm bronșic (respirație dificilă, șuierătoare, tuse seacă). De altfel studiul a fost reluat doi ani mai târziu și s-a observat o dublare a numărului de cazuri de rinită alergică indusă de polenul de ambrozie în ambele regiuni, dar mai ales în zona de NV.

Întrucât polenul de ambrozie este un polen puternic alergizant, agresiv și generează forme severe de boală este esențială limitarea geografică a extinderii acestei buruieni pentru a proteja populația. Așadar, mai ales acum în plină vară, în concediu, dacă apar aceste manifestări, trebuie să ne gândim și la o alergie la polenul de ambrozie. Nu trebuie să o neglijăm pentru că poate evolua spre forme severe, neplăcute care ne afectează viața și nu ne lasă să ne bucurăm de vacanță. O vizită a medicul alergolog ne poate face să trecem ușor peste acest sezon și să ne bucurăm de zilele călduroase și însorite.

One Reply to “Cum să ne ferim de Iarba pârloagelor”

  1. Delia Golcea says: 6 septembrie 2020 at 7:37

    O vizita la meficul alergolog rezolva problema doar pe moment. Rezolvarea reala vine de la eliminarea (distrugerea) sistematica a buruienii ambrozia, conform legislatiei in vigoare ( legea 62/2018), cu aplicarea amenzilor aferente in cazul netespectarii legii. Si SRAIC ar trebui sa militeze pentru aplicarea legii, pentru semnalarea sistematica de catre public a zonelor cu ambrozie si distrugerea lor de catre cei in drept.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*