În prag de an școlar

În prag de an școlar, alergologii punctează diferențele dintre alergie și viroze

 

Alergie sau răceală?

Septembrie 2020. Suntem în pragul începerii noului an școlar, în plin sezon de ambrozie, cu multe cazuri de rinită alergică severă sau exacerbări de astm și în mijlocul unei pandemii generată de virusul SARS-CoV2. Și ne punem întrebarea: există o legătură între infecțiile virale și exacerbarea unei boli alergice? Cât este răceală și cât este alergie? Nu sunt puțini pacienții care vin la medic și întreabă ”Eu cum știu dacă e alergie sau răceală?”

Reacția fiecărui individ la infecția respiratorie virală este diferită

Infecțiile virale reprezintă o patologie frecvent întâlnită la om. Toți indivizii prezintă cel puțin odată în viață o infecție respiratorie virală. La persoanele sănătoase, fără afecțiuni cronice, aceste infecții virale sunt în majoritatea cazurilor auto-limitate, simptomele remit în câteva zile, fiind fără consecințe pe termen scurt, mediu sau lung. Însă la indivizii cu afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul bronșic, infecțiile virale pot determina exacerbări ale acestor boli, ceea ce reprezintă o provocare pentru medicul curant.

Exacerbările de astm pot avea directă legătură cu infecțiile virale

În prezent infecţiile virale respiratorii reprezintă un trigger major al exacerbărilor de astm, atât la adult cât şi la copil, determinând creşterea numărului de prezentări de urgenţă la medicul specialist şi a numărului de spitalizări. Studiile prospective au arătat că infecţiile virale ale tractului respirator superior sunt responsabile de declanşarea a peste 80% din exacerbările de astm bronşic la copil şi de aproximativ 50% din crizele de astm la adult. Rata spitalizărilor pentru exacerbări de astm se corelează cu sezonul specific pentru infecţiile respiratorii superioare, care în SUA și Europa corespunde sezoanelor de iarnă şi primăvară.

Exacerbările astmatice sunt cel mai frecvent asociate cu infecțiile cu rinovirusuri, dar acestea pot fi determinare și de virusul sinciţial respirator, virusurile gripale sau paragripale, adenovirus, bocavirus, metapneumovirus, coronavirus și enterovirus D68, cytomegalovirus, virusul herpes simplex.

Există o variabilitate a infecțiilor virale între adulți și copii

Rata de asociere a unui anumit tip de infecție virală cu exacerbările de astm diferă de la o regiune la alta, în funcție de populația studiată și de vârstă. Astfel, la copii predomină infecțiile virale cu rinovirus, virus sincițial respirator, enterovirus și metapneumovirus, în timp ce la adulți sunt prezente infecțiile determinate de adenovirus, bocavirus, coronavirus, virusurile gripale și paragripale. Această variabilitate a infecțiilor virale între adulți și copii poate fi explicată prin modificarea răspunsului de apărare antivirală pe parcursul vieții.

Infecțiile cu rinovirusuri au fost mai frecvent observate în Europa, Asia, America și Oceania, în timp ce infecțiile cu virus sincițial respirator au avut o prevalență mai mare în Africa și în țările în curs de dezvoltare. Această variabilitate regională a infecțiilor virale ar putea fi explicată printr-o susceptibilitate genetică diferită, dar și prin condițiile climatice care joacă un rol esențial în dezvoltarea unui anumit tip de virus în mediu.

Igiena mâinilor, cea mai bună metodă de a preveni o infecție respiratorie

Întrucât măsurile terapeutice în infecțiile virale sunt limitate, prevenirea lor este cea mai bună abordare. Copiii reprezintă un important factor de transmisie a virusurilor respiratorii, mai ales în cadrul familiei. Modalitatea de transmitere a virusului depinde de vârsta pacienților, durata contactului, dar și de alți factori. Igiena mâinilor este identificată drept cea mai bună metodă de a preveni o infecție respiratorie care poate duce implicit și la exacerbarea bolii alergice. Studii efectuate în SUA, Canada și Australia au arătat că spălatul frecvent pe mâni reduce cu până la 34% numărul infecțiilor respiratorii virale în grădinițe și școli și cu 21% absenteismul datorat acestor infecții. De asemenea exercițiile fizice moderate reduc incidența infecțiilor respiratorii atât la copii cât și la adulți. Vitamina D în cantitate insuficientă se asociază cu o rată mai mare a infecțiilor respiratorii la copiii astmatici. Cu toate că există date care arată că suplimentarea cu vitamina C, zinc, Echinaceea ar reduce incidența infecțiilor respiratorii virale, rezultatele sunt inconstante și nu susțin recomandarea suplimentării vitaminelor sau mineralelor în populația generală, dacă nu există deficiențe dovedite. Evitarea fumatului sau a mediilor cu fumători reduce de asemenea incidența infecțiilor virale la copiii astmatici. Alte strategii de stimulare a sistemului imun (suplimentare cu probiotice) pot fi utile la pacienții susceptibili cu risc crescut de a prezenta infecții respiratorii.

Alergologul este cel care vă ajută să controlați boala

O bună strategie de prevenire a infecțiilor respiratorii o constituie și tratamentul bolii alergice. Dacă boala alergică nu mai este controlată se recomandă prezentarea la medicul alergolog pentru ajustarea terapiei cronice și astfel poate fi prevenită și posibilă suprainfecție virală ulterioară. O infecție virală netratată poate exacerba boala alergică, dar și afecțiunea alergică netratată poate constitui un teren propice pentru o infecție respiratorie. Cele două entități pot coexista, se influențează reciproc și trebuie să fim informați cum putem să le prevenim sau să le tratăm.

Dr.Corina Bocșan

Medic primar alergologie și imunologie clinică

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*