Polenurile și alergiile încrucișate

Dacă suferiți de alergie la polenuri, s-ar putea să experimentați simptome sugestive de alergie după ce ați consumat anumite fructe sau legume crude.

Reacțiile de acest fel sunt posibile pentru că unele dintre proteinele din conținutul fructelor și legumelor sunt asemănătoare cu polenurile la care sunteți alergici. Această reacție ce implică un răspuns imun încrucișat față de polenuri și alimente înrudite, este numit sindrom de alergie orală și reprezintă o formă de alergie de contact. Frecvența acestor reacții este variabilă în diverse zone geografice și în populații de pacienți adulți sau copii, apare cert mai frecvent la pacienții alergici la polen de mesteacăn, însă poate fi întâlnită și la pacienții alergici la polenuri de graminee sau buruieni (Ambrozia, Artemisia, etc.).

Simptomele variază de la prurit al mucoasei orale sau faringiene, la edem al feței, buzelor, limbii. În general este considerat o formă ușoară de alergie indusă de alimente. Trebuie menționat însă că uneori și în cazul acestor reacții încrucișate pot apărea reacții severe ce pot genera edem glotic și sufocare sau chiar anafilaxie.

De asemenea, este important de știut că acest tip de reacție poate apărea oricând în timpul anului și nu doar în timpul sezonului de polen.

Încă un lucru important este acela că, deși asemănarea de structură chimică ar putea sugera reactivitate imună încrucișată cu mai multe legume sau fructe pentru un anume tip de polen, reactivitatea clinică întâlnită la un anume pacient poate să implice doar unul sau mai multe alimente însă nu neapărat toate cele potențial reactive.

După diagnosticarea unei alergii la un tip de polen, medicul specialist alergolog va informa pacientul despre posibilele reacții încrucișate, pentru a fi mai ușor recunoscute.

Alergia la polen de mesteacăn, responsabilă de prezența simptomelor respiratorii de tip rinită și/sau astm primăvara devreme, poate fi însoțită de reacții încrucișate declanșate de exemplu de măr, țelină, morcov, arahide, alune, etc.

Cei cu alergie la polenuri de graminee (expuși la acest tip de polen în mai-iulie), pot avea reacții la roșii, piersici, țelină, etc.

Polenul de Ambrozia favorizează apariția unor reacții alergice după consumul de banane, castraveți, pepene sau zuchini. Suplimentele botanice ce conțin Echinacea pot fi de asemenea implicate în generarea unor reacții încrucișate la pacientul alergic la polen de Ambrozia.  .

Polenul de Artemisia (pelin), suprapus ca și perioadă de expunere și strâns înrudit cu cel de Ambrozia, este asociat cu o reactivitate încrucișată complexă cu alimentele și în acest sens sunt definite câteva sindroame caracteristice: sindromul țelină-pelin-condimente descrie asocierea simptomelor de alergie orală induse de țelină și condimente (de ex: pătrunjel, chimen, fenicul, coriandru, etc) la pacientul alergic la polen de Artemisia. În cazul sindromului de alergie la țelină-mesteacăn-pelin-condimente, pacientul alergic la polen de mesteacăn și pelin poate dezvolta reacții alergice la țelină, alte legume și condimente, prin asemănările de structură între anumite componente ale celor două tipuri de polenuri și alimente. În mod similar, modelul de reactivitate încrucișată permite clasificarea reacțiilor în alte câteva sindroame sau asocieri caracteristice:  sindromul de alergie la pelin-muștar, asocierea pelin-piersică, asocierea pelin-mușețel, asocierea pelin-floarea soarelui, etc.

Diagnosticul sindromului de alergie orală se bazează pe istoricul pacientului, iar  metodele actuale de diagnostic molecular permit medicului specialist alergolog să definească harta sensibilizărilor și a reactivității încrucișate posibile pentru fiecare pacient în parte.

Prezența simptomelor de tip sindrom de alergie orală obligă în primul rând la evitarea consumului în stare crudă a alimentelor inductoare, în special în sezonul relevant de polen. Prepararea termică a alimentelor poate fi de folos în prevenirea reacțiilor alergice, însă nu și în cazul nuciferelor și al țelinei. Conform unor studii, tratamentul de desensibilizare sau imunoterapia alergen specifică ar putea ajuta inclusiv la ameliorarea simptomelor de tip alergie orală.

Dr. Camelia Berghea

Medic primar alergologie și imunologie clinică

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*