Dr. Camelia Berghea

IMG-787

Rinita alergică și astmul în perioada COVID-19

În timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primăvară-vară timpurie, polen de Ambrozia – vară-toamnă) pacienții alergici suferă de simptome supărătoare – strănut repetitiv, secreții nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului și ochilor, lăcrimare. Deși de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli și poate că unele manifestări sunt comune cu cele din infecția SARS-CoV2, există și diferențe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra nu este o trăsătură a alergiilor, iar dispariția mirosului este propusă chiar ca simptom de înaltă suspiciune pentru COVID-19.

Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot să fie ținute sub control și nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește efecte adverse sau interacțiuni nedorite ale claselor de medicație administrate pentru rinită în cazul unei eventuale infectări SARS-CoV2 a pacientului alergic.

O parte din pacienții cu rinită alergică suferă și de astm și merită o atenție specială în această perioadă.

O exacerbare a astmului poate să fie dificil de diferențiat de simptomele respiratorii pe care le poate induce o formă severă de infecție SARS-CoV2, pentru că în ambele situații pot sa apară tuse seacă și respirație dificilă. Dacă simptomele asociază și febră, oboseală și pierderea percepției mirosului sau a gustului, suspiciunea de COVID-19 este înaltă și trebuie consultat medicul. Wheezingul (respirația șuierătoare) este în general absent în pneumonia din cadrul COVID-19 și prezent în exacerbările astmului. Investigațiile serologice pentru depistarea virusului SARS-CoV2 și evaluarea toracică imagistică în cazul pneumoniei vor fi utile pentru diagnostic.

Astmul controlat nu a fost până acum un factor de risc pentru evoluție mai severă a infecției COVID-19 comparativ cu populația generală. În schimb, astmul sever, necontrolat, poate să fie un factor de risc pentru evoluție severă a infecției COVID-19, de aceea este foarte important să fie continuat tratamentul de fond prescris de către medicul curant, inclusiv medicația de tip corticosteroid inhalator sau oral sau medicația biologică.

Când apare febra, începe departajarea
Simptomele bolilor alergice trebuie așadar recunoscute și tratate atât pentru a îmbunătăți starea de sănătate a pacientului, cât și pentru a înlătura teama de o boală contagioasă. Alergiile pot să fie diferențiate corect de COVID-19 de către medicii specialiști.

Pe de altă parte, chiar dacă sunt date care arată că pacienții alergici nu par la risc mare de infectare cu SARS-CoV2, și ei se pot infecta și trebuie să recunoaștem elementele sugestive pentru a consulta medicul specialist în caz de suspiciuni. Până la 98% dintre pacienții testați pozitiv cu SARS-CoV2 au avut ca simptom principal febra peste 38 de grade. Este adevărat că rămâne un procent rezervat cazurilor în care simptomatologia nu este marcată de febră, dar în cazul în care aceasta apare, alergicul nu trebuie sub nicio formă să o plaseze sub incidența afecțiunii de care suferă: alergia nu provoacă febră!
La categoria „simptome ce aparțin exclusiv infecției cu COVID-19” se încadrează și durerile, sindromul pseudo-gripal. Dacă apar dureri musculare, alterarea stării generale, oboseala e semn că lucrurile iau o altă întorsătură. De asemenea, alergia nu debutează cu dispnee, respirație dificilă. Dacă apar aceste manifestări, trebuie urmate recomandările în vigoare pentru depistarea infecției cu SARS-CoV2.
Alte simptome care sunt mai puțin frecvente, dar care pot apărea la unele persoane infectate sunt: durerile de gât, diareea, erupțiile cutanate și înroșirea degetelor de la mâini și picioare. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și se manifestă gradual.

Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate!
Pacientul cu rinoconjunctivită sezonieră are tendința de a duce mâna la nas, la ochi pentru a calma disconfortul care apare, iar acest gest poate fi periculos dacă mâinile nu sunt curate, igienizate.
În plus, persoana alergică strănută mai des și capătă astfel statutul nedorit de agent de transmitere a coronavirusului mult mai activ. Prin urmare, masca este accesoriul indispensabil și este modalitatea prin care alergicul arată că este responsabil și îi pasă de sănătatea celor din jur.

Alergicii, mai puțin expuși la infecția cu SARS-COV2
Deși virozele comune și gripa îi afectează mai mult pe cei care suferă de alergii, statistica arată că, în lume, cei care s-au infectat cu SARS COV-2 sunt doar în proporție mică și alergici. Potrivit Societății Mondiale de Alergologie, explicația pare să fie dată de receptorii umani ACE2, de care se leagă coronavirusul, receptori mai puțin exprimați la nivelul mucoasei respiratorii a pacientului alergic.

Dr. Camelia Berghea