Dr. Poliana Leru

Iarba pârloagelor atacă și Bucureștii. Alergia la polenul de Ambrozia în zona de Sud-Est a României

Ambrosia artemisiifolia (Ambrozia), numită popular iarba pârloagelor, este o buruiană invazivă puternic alergizantă, cu răspândire rapidă în ultimii ani în diferite regiuni geografice în țara noastră, care este considerată la ora actuală printre țările cele mai afectate din Europa. Ambrozia a fost considerată mult timp o problemă a zonei de Vest a României, fiind studiată în special la Timișoara, dar in ultimii 10 ani a devenit o problemă majoră de sănătate publică și în zona de Sud–Est a țării, fiind agravată de aglomerația urbană a capitalei. Creșterea răspândirii plantei și implicit a pericolului pentru sănătatea populației este accentuată de poluarea atmosferică, de urbanizare, dar și de modificările climatice.

Extinderea și dezvoltarea cartierelor noi la marginea Bucureștiului, până în vecinătatea terenurilor agricole, pe care Ambrozia le contaminează, au creat condiții pentru răspândirea necontrolată a acestei buruieni, ceea ce a dus la creșterea numărului de persoane care au devenit alergice la polenul de Ambrozia. Acesta determină diferite forme de alergii respiratorii, în special rinită, rino-conjunctivită alergică sezonieră și astm bronșic, iar în unele cazuri, în absența unui tratament corect indicat și urmat, formele de manifestare pot fi severe. Numărul pacienților afectați de polenul de Ambrozia este în creștere de la un an la altul, sunt afectați în special tinerii activi și copiii și nu doar cei cu alergii cunoscute anterior. Un studiu preliminar efectuat în București în perioada 2017-2018 a arătat un număr de aproximativ 10.000 de pacienți cu diferite forme de alergii confirmate la polenul de Ambrozia, aflați în evidența medicilor alergologi, dar probabil numărul real este mult mai mare. Numărul pacienților care se prezintă la alergolog s-a dublat de la un an la altul în ultimii 2-3 ani, probabil și în urma mediatizării acestei probleme și a creșterii gradului de informare a pacienților.

Perioada de vârf a manifestărilor clinice este în lunile august-septembrie, când polenul de Ambrozia are concentrația maximă în aer. Controlul alergiilor produse de Ambrozia implică în primul rând aplicarea unor măsuri susținute de curățare a terenurilor invadate, conform legii 62/2018, dar și măsurarea și monitorizarea concentrației polenului în aerul atmosferic, având în vedere posibilitatea transportului acestui polen la distanțe mari. Primul centru de măsurare și monitorizare a polenurilor atmosferice din București a fost inițiat în anul 2013 la Spitalul Clinic Colentina, iar din 2014 se fac măsurători constante, fiind în continuare singurul centru funcțional din țară. Măsurătorile noastre au confimat valori crescute ale polenului de Ambrozia în aerul atmospheric în perioada august-septembrie. Aceste măsurători permit înțelegerea mai bună a modului de circulație și răspândire a polenului de Ambrozie și ar permite un control mai bun al simptomelor prin adaptarea tratamentului și evitarea activităților în aer liber în zilele cu concentrații mari de polen în atmosferă. Având în vedere atât creșterea susținută a bolilor alergice, problema poluării atmosferice, cât și decalajul nostru față de țările europene privind monitorizarea polenurilor alergizante, se impun măsuri susținute și coerente de cercetare și dezvoltare în acest domeniu.

Dr. Poliana Leru