Oana Calnegru

Sfaturi pentru controlul emoțiilor persoanelor cu alergie

Specialiștii alergologi prezintă un tablou clinic în care unele simptome de alergie pot fi similare infectării cu virusul COVID 19. Astfel, persoanele alergice ajung să se confrunte în această perioadă pandemică, dincolo de disconfortul asociat răspândirii în aer a polenului sau a altor factori alergeni, cu o nouă situație neplăcută, de data aceasta de natură psihologică. Poate că ați observat și voi că ori de câte ori o persoană strănută sau tuşeşte în public, atrage atenția negativă a celor din jur sau experimentează marginalizarea în grupul în care se află. Pentru persoanele alergice, această reacție a celorlalți poate fi resimțită precum o stigmatizare nedreaptă.

Astfel, banalul strănut scăpat involuntar în spațiul public poate crea un distress emoţional, o stare neplăcută de nesiguranţă atât pentru cei alergici, cât şi pentru cei din jur. Mai mult, persoana alergică poate resimţi emoţii de ruşine sau de vină pentru o condiţie medicală care nu se află în controlul său direct sau imediat, acest strănut fiind o reacţie spontană a sistemului imun la un alergen.

Cum pot alergicii să se protejeze în aceste condiţii din perspectiva psihologică? Dar cei care sunt martorii unor manifestări alergice?

În primul rând, să nu intrăm în panică!

Deşi stresul asociat manifestării simptomelor alergice poate amplifica starea de anxietate, evaluarea perceptivă în raport cu aceste manifestări poate juca un rol esențial în felul în care poate fi gestionată această situaţie. Aşadar, sugestia mea ar fi să evităm să ne concentrăm pe ceea ce nu putem controla, cum ar fi răspândirea polenului din aer sau judecata oamenilor pe care îi întâlnim, canalizându-ne energia pe ceea ce putem controla – şi anume, propria reacţie în faţa unui strănut.

Dacă suntem o persoană alergică, poate fi necesar să devenim propriul avocat şi să ne pledăm cauza de nevinovăţie de tip COVID 19, declarându-ne o victimă a polenului, în faţa căruia manifestam o reacţie alergică. Putem să ne folosim și de simțul umorului pentru a explica aceast gest, dacă contextul ne permite. Dacă suntem martorul unui strănut, decât să îl arătăm cu degetul pe posesorul gestului, ar fi mai bine să ne manifestăm curiozitatea cu multă blândeţe şi să întrebăm persoana care strănuta dacă este în regulă, dacă are nevoie de ajutor.

Să ne informăm din surse de încredere

Cunoaşterea simptomelor şi a riscului de contagiune atât ale alergiilor de sezon, cât şi ale virusului COVID 19, ne ajută să controlăm reacţiile emoţionale şi să luăm decizii mai bune. Este util să ştim că, dacă în cazul infectării cu COVID 19, manifestările simptomatice de strănut sau tuse pot avea drept consecinţă directă răspândirea virusului cu un potenţial major de infectare pentru cei din jur, în cazul alergiilor, aceleaşi manifestări simptomatice sunt lipsite de risc pentru cei din jur.

Să arătăm compasiune atât pentru sine, cât şi pentru cel de lângă noi

Sentimentul de ameninţare a sănătăţii şi mai ales incertitudinea sunt greu de asimilat pentru fiecare dintre noi. Toţi ne aflăm în aceeaşi mare barcă în fața virusului, iar viaţa, în mod inerent, este lipsită de certitudine chiar şi în cele mai bune perioade ale ei. Încrederea și manifestarea compasiunii pentru sine, în aceste vremuri pandemice, păstrându-ne totodată interesul și disponibilitatea de ascultare și sprijin față de trăirile celor aflați la doi metri distanţă, este un act de profundă umanitate. Să ţinem mereu minte că o tonalitate caldă însoţită de un gest blând în interacţiunile sociale vor putea linişti sistemul nervos activat din cauza instinctului de supravieţuire.

Când vremurile sunt grele ne întărim reziliența

Persoanele care se confruntă în fiecare an cu alergiile sezoniere dezvoltă mecanisme prin care îşi pot uşura disconfortul și pot trăi cu această condiţie. În vremuri marcate de influența COVID 19 însă, ceea ce au de făcut în plus este să îşi întărească şi mai mult reziliența asociată alergiei pentru a gestiona un volum mai mare al emoţiilor celor din jurul lor, care s-ar putea teme sau îngrijora pentru sănătatea lor.

Respectarea normelor de distanţare socială, igiena mâinilor, precum şi purtarea măştilor în spaţii publice vor ajuta în mod considerabil la sporirea stării de confort şi siguranţă pentru fiecare persoană.

Un lucru e cert: pandemia Covid 19 va trece, precum şi inflamarea emoţională pe care o generează în cei mai mulţi dintre noi; însă alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea şi strănutul îşi vor mai face simţită prezenţa mult timp printre semeni. Încrederea, reglarea emoțională, cunoașterea și compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine să le integreze în relația cu sine și cu cei din jur.

Psiholog Oana Calnegru